Co by měli obyvatelé Nového Malína vědět

28.10.2018 00:00

   Před pěti lety jsme s mojí paní založili Malínské aleje, z.s. za účelem péče o aleje kolem vesnice.
   Po setkání s panem Ing. Miroslavem Vinklerem, s paní Ing. arch. Michaelou Šťastnou a panem Ing. arch. Gorazdem Balejíkem jsme se rozhodli rozšířit oblasti působností z alejí na péči o přilehlou přírodu a krajinu jako celek. Založili jsme  spolek Zdravý Malín, z.s.
   Zdravý Malín, z.s. je spolek pro zdravou přírodu, zdravé prostředí a zdravý život. Hlavním tématem je péče a ochrana krajiny, ve které žijeme. Klíčovým problémem Nového Malína je zde nadměrná stavební expanze do krajiny. Tato je zakotvená v územním plánu. Občané o těchto záměrech nemají žádné informace.
   Společně jsme se jako občané sdružili a bráníme naši krajinu a přírodu před plánovanou expanzní zástavbou již od roku 2015. Jako jedni z mála jsme aktivně vstoupili do procesu pořizování územního plánu a společně se nám podařilo pozastavit jeho definitivní schválení již v tomto roce.
   V nové verzi územního plánu je naplánováno zastavět dalších 43 hektarů půdy (pozn. redakce: v tom není 10 ha plochy SV, pro kterou nedávno vstoupila v platnost územní studie!).  Nikdo se občanů neptal, zda souhlasí s tímto nadměrným a nepřiměřeným rozvojem obce.  Aby bylo možné zasáhnout do jednání a pokusit se zastavit tento megalomanský proces, založili jsme Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Hlavní myšlenka Hnutí je zastavit nadměrnou zástavbu krajiny na dalších 43 hektarech půdy, což v tuto chvíli hrozí. 

   Pro lepší představu – těchto 43 hektarů půdy znamená parcely s přibližně 450 rodinnými domy v okrajových částech Malína, kde je dnes přírodní krajina. Počet obyvatel Malína se zvětší o dalších asi 1200 – 1500 lidí, tito budou používat dalších asi 750 aut.
   Pokud k tak masivní výstavbě dojde a domy budou stát, životní prostředí v naší obci se rapidně změní k horšímu, bude už pozdě se tímto zabývat.
   Pan Ing. Miroslav Vinkler se tématu ochrany krajiny a tématu omezení expanzivní zástavby krajiny věnuje poctivě již více let. Jako jediný připomínkoval schvalování územního plánu a pozastavil jeho definitivní schválení. 
   Světová média věnovala minulý týden velkou pozornost prohlášení skupiny předních světových vědců ohledně rychlosti postupu klimatických změn. Prohlášení dominuje zpráva, že k odvrácení nenávratného rozvoje klimatických změn zbývá lidstvu asi 12 let. To není mnoho, přátelé. A pokud se náprava nepodaří, předpokládá se, že již míra klimatických změn bude natolik velká, že převáží možnosti planety k regeneraci a proces destrukce planety bude nezadržitelně pokračovat a to rozhodně ne v prospěch nás lidí, scénář se rýsuje spíše apokalyptický.

https://www.denik.cz/ze_sveta/globalni-oteplovani-se-blizi-kriticke-hranici-ohrozuje-stovky-milionu-lidi-20181008.html

   Co je fakt: klima se mění, nebývalé sucho je tady, Česko má potíže se zásobami vody a situace se bude zhoršovat. Možná tak poprvé v našich životech budeme pro naše přežití opět potřebovat zdravou nezastavěnou krajinu schopnou zadržet vodu.
   Naše supermarkety plné levného zboží nás udržují v klidu a nechávají zapomenout na to, že skutečná prosperita spočívá v prostředí, kde je dostatek zdravé půdy a čistých vodních zdrojů.
   S přihlédnutím, k těmto skutečnostem je jakékoliv další zastavování krajiny kolem Malína nezodpovědný hazard, který není veřejným zájmem. Jedná se pouze o prosazení zájmu reprezentovaného větší částí zastupitelů obce Nový Malín, kteří účelově a vědomě prosazují potřeby nejsilnějšího ekonomického subjektu v obci, obchodní firmy Nový Malín s.r.o., na úkor skutečného zájmu veřejného.
   Považujeme za svou morální povinnost na tento problém se vší naléhavostí upozornit.

MUDr. Zuzana a Vít Čajkovi
Nový Malín, říjen 2018

Zpět