Prohlášení přednesené panem Bouckým na 1. VZZO po volbách do orgánů obce

09.11.2018 00:00

     Opozice se shoduje ve všech svých třech subjektech, že ctí a respektuje vykonání komunálních voleb a akceptuje rozložení sil, které tito lidé vytvořili. Nemůžeme sami za sebe být plně spokojeni s výsledky povolebních vyjednávání, která nereflektují poměrný volební systém. Ale bereme to tak, že je vše na hranicích umožněných zákonem a není proto příliš co k tomu namítat.

     Jsou zde věci, vůči kterým výhrady máme. Tyto výhrady jsme projevili způsobem hlasování, jakým jsme my zastupitelé hlasovali. V zastupitelstvu obce je jeden člověk trestně stíhaný za čin spojený s výkonem jeho mandátu zastupitele a starosty. Tři členové zastupitelstva jsou nějakým způsobem propojeni s trestně stíhanou obecní firmou. Není to asi úplně ideální řešení. Ve státě, kde je trestně stíhaný ministerský předseda a voličům to očividně nevadí, funguje to takto. Ze zákona proti tomu není možno co namítat.

     Akceptujeme samozřejmě nárok lídra vítězné strany na post starosty. My opoziční zastupitelé jsme si dovolili hlasovat tak, jak jsme si hlasovat dovolili. Už z toho důvodu, že hlasovací síla koalice je dostatečná, aby i bez naší spoluúčasti prosadili to, co bylo součástí povolebních jednání, která respektujeme.

     Do budoucna nemáme problém podpořit cokoliv rozumného a prospěšného pro obec a její občany, ať už to vzejde z kterékoliv strany politického spektra obce. Ale nechceme a nebudeme přivírat oči před ničím, co by naopak obec poškozovalo nebo co by mohlo poškodit oprávněné zájmy některé skupiny občanů.  Špatné věci zůstávají špatnými, ať se staly v minulých obdobích, nebo by se teprve měly stát.  A za vším špatným stojí podle nás vždy konkrétní viníci, které je třeba se nebát odhalit, pojmenovat a pohnat k zodpovědnosti.

     Doufáme, že se v tomto volebním období v podstatných věcech najde soulad bez ohledu na příslušnost ke koalici nebo opozici a věci se mezi zastupiteli rozhodnou a následně udělají správně. Snad většina zastupitelů projeví dostatek samostanosti, nezávislosti a zdravého rozumu a budou jednat v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím a vykonaným slibem zastupitele.

Zpět