Co se děje se skládkou?

25.10.2019 00:00

   Vyšetřování skončilo – zapomeňte, tak by se dalo nazvat jednání obce Nový Malín v souvislosti se skládkou odpadů, která byla ještě nedávno provozována obecní společností PNM a byla založena obcí Nový Malín.
Minulé vedení obce zatvrzele odmítalo zveřejnit jakoukoli informaci v této věci. Nový starosta přislíbil, že zastupitelé i veřejnost budou seznámeni se všemi podstatnými a důležitými fakty kolem skládky, úředně nazývané „Terénní úprava-pískovna Nový Malín“, ale zůstalo pouze u slibů.
Protože na skládku není vidět a zdánlivě občany neobtěžuje, vzniká dojem, že se nic nestalo a o nic nejde. Bohužel, není tomu tak. Nejspíš pár faktů, které nám byly dlouho zamlčovány.

    V r. 2004 vydal odbor výstavby kladné územní rozhodnutí o využití území ve věci Terénní úpravy-pískovna Nový Malín, I. etapa. Žadatelem byla obec, zastoupená tehdejším starostou J.M.
Obec chtěla vytěžit 34 tis.m3 jílu do hloubky 7.3m a následně ho někde použít.

    Vzniklá prohlubeň měla být zasypána inertním materiálem a pokryta odtěženou ornicí. Navrch měly být vysázeny stromy/keře a podél přístupové cesty měla dokonce vzniknout alej.
Následně bylo požádáno o další etapy rozšíření až po etapu IV., ale pro naši věc to není podstatné.

    Podstatné je to, že místo inertního materiálu se na místo začaly vozit materiály - odpady, které byly výslovně zakázány pro tyto účely. Tento stav přetrvával až do roku 2014, kdy na základě podnětu některých občanů a zastupitelů provedla Česká inspekce životního prostředí vlastní šetření v listopadu 2014. Podle protokolu dopadlo šetření takto:
„Z výsledků šetření vč. provedení chemické analýzy zeminy bylo zjištěno: výskyt úlomků betonu, cihel, úlomků odpadní vlnité střešní eternitové krytiny, přítomnost karcinogenního azbestu u třech vzorků byla prokázána. Kopanými sondami zjištěno, že v terénní úpravě Nový Malín byl zastoupen významný podíl neupravených stavebních a demoličních odpadů (dle odborného odhadu cca 5 – 10 % hmotnosti). V odpadu byly dále zjištěny další příměsi jako např.: plasty, železo, dřevo, sklolaminát (dle odborného odhadu  2-3 % hmotnosti). Celkem bylo v dané lokalitě v uvedený den odebráno 15 vzorků, z toho pouze u jednoho vzorku nebyly sledované parametry překročeny.“

    Bylo zjištěno, že 14 z 15 analyzovaných vzorků obsahovalo nadlimitní hodnoty ropných derivátů a u jednoho vzorku zjištěn nadlimitní výskyt olova.
Náš spolek má zájem na ochraně životního prostředí v naší obci. Nezajímá nás, kdo a odkud bral odpady, zda si za ně nechal platit a kde vlastně peníze skončily. To je věc zastupitelů, kteří obec spravují.

    Inspekce s obcí a PNM zahájila řízení o uložení pokuty. PNM flastr zaplatila, obec si za 35tis.Kč/měsíc najala právní službu, která vysloveně na hloupé procesní chybě inspekce dosáhla u odvolacího orgánu zrušení rozhodnutí o pokutě z původních 700 tis. Kč na 0 Kč. Stalo se v červnu 2019.
Z pohledu ochrany životního prostředí obec porušila co se porušit dalo.

    Nás ovšem zajímá, co bude dál. A tady zůstalo vše při starém a je zde evidentní snaha zamést vše pod koberec, nejlépe mimo dosah veřejnosti.
Spolek Malínské aleje prosazuje, aby bylo zjištěno jaký je skutečný stav v dané lokalitě. Zda není riziko ohrožení veřejného zdraví kontaminovanou zeminou případně povrchovou vodou, zda nejsou ohroženy spodní vody apod. To je ovšem podmíněno odborným šetřením v místě, které bude něco stát a zaplatí je obec, jako původce znečištění.

    Výsledky mohou být jen dva – riziko ohrožení je neúměrně vysoké a navezený materiál musí pryč.
V nejhorší variantě celá kubatura, což pro lepší porozumění představuje pás plně naložených nákladních vozidel TATRA, který začíná v Šumperku a končí za Mohelnicí (pozn. redakce: 34 tis. m3 zeminy by se muselo naložit minimálně na 1820 8x8 třístranných sklápěčů T815).
V případě mírného rizika to znamená utěsnění skládky, výstavbu monitorovacích vrtů na 30 let a rekultivaci skládky. Vyjádřeno finančně od několika miliónů korun až k hranici 100mil.Kč z obecního rozpočtu.

    Již jsme požádali, abychom byli účastníky řízení o uložení nápravných opatření a veřejnost seznámíme s tím, co zjištěno bude i s tím, v jakém rozsahu budou obci nápravná opatření uložena.

Miroslav Vinkler

Zpět