Kam jsme se posunuli ve vývoji ?

30.09.2018 01:00

    Dějiny lidstva jsou dějinami válek, bojů, utrpení, tahanic kdo z koho, podezírání, vražd, upalování,  křižování, násilí všeho druhu, epidemií nemocí a četných katastrof, zániků jednotlivých civilizací….. 

    Co se stalo v roce 2012, kdy dle mayského kalendáře byl  předpovězen konec světa ?  Svět pořád je tady. Je svět stejný jako před rokem 2012 ?  Není. Zanikl pouze „starý“ svět [1].  Lidstvo se posunulo ve stupnici úrovně vědomí přes magické číslo 200 [2].  Lidé s úrovní vědomí pod 200 mají postoj k životu : „ Co mohu já dostat od tohoto světa  ?“  Zatímco lidé s úrovní vědomí nad 200 uvažují: „Co já mohu dát tomuto světu ?“  Ti první se snaží „urvat“ co je jenom možné, nikdy nemají dost [3].  Ti druzí hledají cesty a způsoby, jak se stát pro společnost užitečným.  Ti první mají na srdci jen svoje blaho . Ti druzí blaho všech lidí..

    V Novém Malíně se za tu dobu vyprofilovala skupina lidí, kteří mají zájem podílet se na práci pro rozkvět  celé obce.  Jsou rozložení v politických stranách a hnutích  ODS (č. 3), Hnutí nezávislých  za harmonický rozvoj obcí a měst (č.2) a  Svobodní (č. 5). 

    Říká se: „Staré síly se moci bez boje nevzdají !“  Není  třeba s nikým  bojovat [4].   Rozhodnou  občané  komu dají ve volbách hlas. Právě jejich volba určí, v jakém společenském klimatu budou v obci žít další čtyři  roky. 

    Je nejvyšší čas, abychom se všichni vzpamatovali a zaujali zodpovědný postoj k životu. Prudký nárůst civilizačních nemocí, katastrofální letošní sucho ,  pokles spodních vod, vysychání krajiny, znečistění potravin, vzduchu, vody a půdy…. To vše by nás mělo přímo vyburcovat z dosavadní  letargie. Každý máme svou zodpovědnost. Výsledkem našich postojů bude kvalita života nás všech v příštích letech.  Proto  každý zodpovědně zvažme, komu dáme ve volbách hlas a pověříme ho vedením obce.

    Jsme této zodpovědnosti schopni ?  Pevně věřím, že ano. Výsledek voleb to jednoznačně ukáže. Ukáže nám, kam jsme se posunuli v našem vývoji.

MUDr. Vít Čajka, Ph.D.                                       Nový Malín,  28.září 2018

Zdroje:

  1. Eisenstein Ch., Krásnější svět je možný, Maitrea, Praha 2018.
  2. Hawkins D.R., Moc versus síla, Pragma, Praha 2009.
  3. Johanisová N., Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem, Stehlík, Volary 2008.
  4. Klímová J., Fialová M., Proč psychosomatika funguje, Progresive  consulting, Praha 2015
Zpět