KŘÍŽ U RAČÍHO POTOKA

20.12.2020 00:00

Prostý kříž na „Račím potoce" /Krebsbach/ je typem strohého kříže, který patří do velice početné skupiny umělecky i finančně méně náročných kamenických prací, se kterými se setkáváme od roku 1790 po dalších zhruba třicet let. Tyto kříže se nacházejí v širokém okruhu kolem centra pískovcových lomů v Maletíně, které poskytovaly materiál celé řadě kamenických dílen.

Náš kříž stojí na jižní straně obce poblíž areálu bývalého JZD. Byl postaven v roce 1828 u důležité polní cesty vedoucí do Louček. Tato osada za kopcem je vzdálená od Nového Malina sice jen asi dva kilometry, ale pro nás je to zřejmě tou nejméně známou vesnicí z našeho nejbližšího okolí. Kdysi však neležela mezi několik frankštátských přifařených obcí, které neměly svůj vlastní kostel ani hřbitov, a tudíž lidé museli na bohoslužby docházet do Frankštátu a i své mrtvé pochovávat na zdejším hřbitově, původně se rozprostírajícím kolem kostela.

Ve farní kronice jsou zajímavé údaje o počtu obyvatel přifařených obcí přibližně z doby vzniku kříže u cesty k Loučkám. Frankštát měl tehdy 196 domů a v nich 1487 obyvatel, Hraběšice 52 domů a 325 lidmi, Krásné mělo 34 domů se 183 lidmi, Loučky 73 domů a 445 obyvatel, dnes známější Hrabišín měl pouze 32 domů a 333 lidí, Plechy 15 domů a 79 oby­vatel a Třemešek 11 domů a 86 lidí. Celkem měla frankštátská farnost 413 domů a v nich žilo 2838 DUŠÍ, jak uvádí tato kronika. Podle počtu obyvatel Louček, musela být zmiňovaná polní cesta dosti frekventovaná.

Kamenný kříž s tělem ukřižovaného Krista je na dvoudílném podstavci hranolovitého tvaru. Dolní část podstavce je zdobena ze všech čtyř stran reliéfy svatých, stojících na obláčcích. Na čelní straně je Panna Maria Bolestná s dýkou v srdci. Na pravé boční straně je hod­ně již zvětralý reliéf sv. Jana Nepomuckého s křížem v náruči, šerpou přehozenou přes pravou ruku a s palmovou ratolestí, symbolem mučednické smrti.

Na protější straně je reliéf zvětráním téměř smazaný. Představoval sv. Barboru s mečem a věží u nohou, symbolem její smrti. Na

zadní straně podstavce, což je nezvyklé umístění, je reliéf navíc, který představuje oblíbeného sv. Floriánka v římské zbroji, praporcem v jedné a putýnkou s vodou v druhé ruce. Vzadu na pod­stavci je ve dvou řádcích špatně čitelný pémecky psaný nápis:

Errichtted von Gabriel Joseph zur Ehre

..e............................... im Jahre 1828

/Postaveno Gabrielem Josephem ke

cti.................................... v roce 1828/

Vytečkovaná část textu je naprosto nečitelná, ale vešlo by se sem 12 až 13 písmen, tzn. asi dvě slo­va; přesně by tam zapadala slova Jesus Christus i podle smyslu věty. Kolem kříže na polní cestě z Louček se ubíral i každý pohřební průvod až do roku 1870, kdy si obce Hrabišín a Loučky založily vlastní hřbitov a postavily svoji kapli.

Stará cesta, která spojovala Frankštát a Loučky se dochovala jen z poloviny a to ze strany Louček. Vypravíme - li se po ní od kaple směrem Nový Malín, půjdeme starou vyježděnou romantickou úvozovou cestou, až dojdeme na hřbet kopce, kde cesta náhle končí kopou navezeného hnoje porostlého kopřivami. Svahy kopce směrem k Novému Malinu jsou obdělávány jako pole. V posledních letech zde bylo vybudováno několik poldrů, které zachycují vodu z polí a chrání obec před záplavami. Na malínské straně z původní cesty zbyl úsek od obecního úřadu přes bývalý areál JZD, dále pak za můstek nad křížem, kde po krátké rovince lemované mladým stromořadím nás prudká zatáčka odvádí z původního směru cesty a tam končí také původní cesta k Loučkám.

Dagmar Koverdynská
Zpět