Máme to u nás v obci nějaké pomýlené.
Podle některých není špatný ten, kdo dělá špatné věci, ale ten, kdo na to ukáže. Trochu zvrácená logika zvrácených charakterů.
Lepší život v obci samozřejmě přinese, když se nebudou věci dělat v rozporu se zákony a pravidly.
A s těmi zkušenostmi.............PODLE SEBE SOUDÍM TEBE.
Diskusní téma: Postřehy z Nového Malína, Plechů a Mladoňova
———
normální člověk musí s vámi jen souhlasit, máte úplnou pravdu
———
Jelikož je v předcházejícím příspěvku zmíněno moje jméno tak se k tomu vyjádřím. Za působení předchozího
starosty se mně nelíbila některá jeho rozhodnutí a způsob vedení obce. Proto jsem mu byl opozicí. Pro minulé volební období se podařit zvolit nového starostu Mgr Marka Štencla. Novým jednatelem obecní firmy se stal pan Novoměstský. Ve vedení obce i Provozní došlo k výrazným změnám. Pokud jsem zaznamenal nějaké názory že se dělá něco špatně, že se krade a podvádí, šel jsem se zeptat, nechal jsem si doložit potřebné materiály, vše vysvětlit a vytvořil jsem si vlastní názor. Samozřejmě se dá na těchto stránkách všechno zpochybnit, o všem se dá diskutovat, dá se také napadat a urážet každého kdo má zrovna jiný názor než pisatel a podobně. Proto mně nepřipadají smysluplné diskuze tohoto typu. Osobně si myslím, že dělat něco pro malínské občany nevyžaduje nutně funkce na úřadě.
———
"Ve vedení obce i Provozní došlo k výrazným změnám."
Tak to jste mě rozesmál !
Osoby starosty, místostarosty , včetně počtu zástupců v obecní radě se nezměnili.
To má být ta výrazná změna ?
Osobně si myslím, že dělat něco podstatného pro malínské občany vyžaduje nutně funkce na úřadě.
———
Psal jsem o minulém volebním období. Tam došlo ke změnám jak ve vedení obce, tak i na Provozní. Nový starosta, nová Rada a nový jednatel.
———
No tak ...
starosta = jednatel PNM - zůstalo
mst = zástupce PNM - zůstalo
počet zástupců v obecná radě 3 - zůstalo
Tak kde je ta výrazná změna ?
———
Dobrý den,
no názory co se dělá špatně jsou tady:
Stavební firma si stále určuje ceny za jaké jí bude bez soutěže přidělena veřejná zakázka za desítky mil Kč.
A to bez závazného termínu dokončení.
A to bez poskytnutí vyšší záruky než udává zákon.
S možností realizace bez stavebního deníku.
Bez kontroly investora.
Stejně jak za pana Mináře tak i za Mgr Štencla zůstává starosta i jednatelem PNM v jedné osobě.
Takže je stále možná podpisová varianta předávacího protokolu jedinou osobou. Předal starosta-komu? Jednateli - tedy sám sobě.
A peníze z levé kapsičky saka hezky šup do pravé kapsičky saka. Žádnou změnu jsem nepostřehl.
Myslíte si, že takhle spravuje svůj majetek řádný hospodář (obec)?
Pak se člověk kouká a vidí jak se při přestavbě bývalé tělocvičny kope pod základovou spáru, jak se dovezou krátké ocelové rámy s povrchovou úpravou které se dodatečně prodlužují svařováním na místě; jak při výstavbě nového pavilonu běhají pod jeřábem s těžkým břemenem dělníci...
Ono je asi pro duševní zdraví opravdu lepší některé věci nevědět.
Závěrem:
Zajímalo by mě co vše se dá bez funkce dělat. Rád se nechám poučit. Píší to tu mnozí, ale konkrétní příklady tu stále chybí (pokud tedy nemáte na mysli pouze kulturní a společenský život v obci).
———
Pane Korytáři , v závěru článku se ptáte ,co se dá dělat bez funkce . Prakticky vůbec nic . I Vaše volební uskupení bude mít obrovské problémy s prosazováním volebního programu ,neboť k tomu jsou potřeba peníze z obecního rozpočtu, rozpočtu ze kterého by měly být pokryty potřeby všech občanů . Na ten Vy však za dané situace nedosáhnete. Bohu žel , nikdo se nebude s Vámi o penízky dělit. Tak možná až v příštím volebním obdobi.
———
No tak to shrneme: Novoměstský - zaměstnanec PNM.
-Zastupitelstvo obce:
starosta - Štencl, jednatel PNM,
místostarostka - Tylová, ekonomka PNM
-Člen rady obce
Minář, bývalý starosta, bývalý jednatel PNM, stále dochází na PNM
Švábová, ředitelka ZŠ, je volená radou obce, určují jí plat, odměny - můžou ji odvolat
Šváb, školník ZŠ
(zřizovatelem ZŠ je obec NM)
SLOŽENÍ STEJNÉ JAKO V PŘEDCHOZÍM OBDOBÍ
Ostatní - Budinová, učitelka ZŠ, Ostravský, zaměstnanec PNM, Štepán, lékař (jediný není provázaný s obcí nebo PNM)
Takže řízení obce má jen kosmeticky změněnou formu, obsah je pořád v podstatě stejný. Je to jen škatule, škatule, hýbejte se z místa
———
Takhle si to občan volič určitě přál , je spokojený a těší se na další volby.
———
Včera proběhlo zastupitelstvo.
8 hlasů KDU-Nestraníků- a Hasič si prohlasovali vše co chtěli .
Tedy post starosty, místostarosty , 3 členy obecní rady a svá jména i ve Výborech ZO.
Fakt, že Štencl,Tylová a spol. museli hlasovat sami pro sebe ,jim očividně nevadil , naopak by se dalo říct, že měli tzv. svinskou radost.
Jako vždy jednotlivá zastupitelé koalice nepodali v rámci projednávání bodů programu v podstatě ani jeden návrh a jejich aktivita připomínala saně v létě.
Perspektiva řadu návrhů podala a dopadla jak Baťa s dřeváky - nula bodů.
Shoda se našla alespoň u majetkoprávního bloku, kde nebylo co řešit, kvalitně připravený materiál.
Oživení pak nastalo v Diskuzi , kde řada občanů projevila svůj podiv, proč vítězná strana nemá ani jedno místo v radě či vedení obce.
Na to reagovalo Bratrstvo kočičí pracky zastoupené samozvoleným starostou tak, že takto to prostě chodí a Malín není první obcí, blabla.
Na závěr Petr Kuba předal starostovi žádost podepsanou 7 zastupiteli o svolání ZO a starosta je povinen ze zákona do 20 dní ZO svolat.
Navržené body - kontrola činnosti PNM, úprava jednacího řádu, etický kodex zastupitele... s jistotou znamenají, že 8 hlavá saň (KDU-Nestranící a tzv. Hasič ) zase bude plivat oheň.
Mám-li se vyjádřit k výkonu jednotlivých zastupitelů , líbil se mi výkon Mgr.Štencla. Byl nachystaný , snažil se a ani moc nelhal a držel jakýs takýs glanc.
Ostatní z jeho družiny byli marní a těch pár štěků (Štěpán,Švábová,Minář) skutečně nestálo za řeč, Tylová zarytě celou dobu mlčela, asi ji urazilo pouhých 13tis.,které dostala jako přilepšení k platu za post místostarosty.
Za Perspektivu měl každý nejméně jeden příspěvek a mám za to, že na první secvičné tahle parta podala celkem dobrý výkon.
———
P. Vinklere " vzdělání není patent na rozum ", což se projevilo úrovní vašeho příspěvku.
———
to se týká spíše vás
———
Tohle snad nemyslíte vážně a vy máte "kopat" za pana Kubu? Vám mají ostatní členové projevovat nějakou důvěru? S vámi mají něco konstruktivně řešit? Je mi z vás zle....
———
Je dobře že takový, jako Kuba a jeho partaj jsou mimo hru :-) . Jediné co umíte je kopat kolem sebe, házet špínu na druhé, a ničit pověst obce. Je mi z vás na blití.
———
a mi je na zvracení z vás
———
Včerejší schůze jasně ukázala , že pokud opozice bude chtít prosadit cokoliv ,musí každopádně změnit taktiku boje. To samozřejmě je starostí sedmi zastupitelů. Já bych jenom chtěl říci ,že to co navrhovala zastupitelka Bednářová , je krok správným směrem. Ve svém příspěvku naznačila, že by v budoucnu organizovali mezi jednotlivými schůzemi Zastupitelstva besedy s občany ,kde by vysvětlili své záměry jak to chtějí dále dělat. Myslím si , že je to dobrý nápad a v naší obci zcela úplně něco nového.
———
jsem názoru pane Horký, že se mýlíte. Na ZO chodím drahnou řádku let a nikdy jsem nezažil, že by si po zastupitelstvu aspoň někteří zastupitelé zleva-zprava spolu sedli a probrali , jak jde život na obci a co pro to společně mohou udělat.
Tady byly jasně rozdány noty a tím to hasne.
———
Zastupitelstva jsem se zúčastnil a vnímal jsem zasedání jako občan, který se přišel podívat jak budou probíhat a dopadnou volby do orgánů obce. Z mého pohledu bylo ZO velmi dobře připravené, starosta sám řídil zasedání. 6 opozičních zastupitelů za Perspektivu a jeden za ODS projevili nespokojenost, že neprosadili své kandidáty do vedení obce. Dohromady měli 7 hlasů a to nestačilo. V povolebním vyjednávání se nepodařilo opozici získat více zastupitelů na svoji stranu. Ze strany opozice zazněly hlasy, že chtějí spolupracovat s obcí. Věřím tomu, že to noví zastupitelé ze strany opozice mysleli upřímně. Současně však zaznělo z úst opozičního zastupitele několik kritik a urážek zvolených zastupitelů do řad koalice. Nevypadalo to tak, že opozice chce spolupracovat. O určitém přístupu ke zmíněné spolupráci také svědčí příspěvek pana Vinklera na těchto stránkách. Pokud si ho nezaujatě a pozorně přečtete, tak v něm najdete spoustu pohrdavých a urážlivých signálů, že s tou spoluprací to nemyslí vážně. ( v článku píše o koalici jako Bratrstvo kočičí pracky, že starosta ani moc nelhal, že pár štěků od Štěpána, Švábové a Mináře nestálo za řeč, že Tylovou asi urazilo 13 000 k přilepšení k platu atd.) Takovéto chování zastupitele je sice možné, ale určitě nevytváří žádný prostor pro spolupráci s vedením obce. S vedením obce nemám nic společného, ale přál bych si, aby většina zastupitelů z jakéhokoli spektra pracovala ve prospěch nás všech.
———
Prosím nezaměňujte volné diskusní stránky na webu bývalé opoziční strany s jednáním zastupitelstva.
Pokud ve volné formě napíši svůj náhled na věc ,jde o můj osobní pohled ,psaný tak aby se čtenář nenudil. Což se někomu líbit může, jiný to toleruje a třeba vám se to nelíbí.
Starosta to řekl jasně- tři strany se dohodly, že si to budou dělat po svém a ostatní k tomu nepotřebují. O žádnou spolupráci nestojí, protože nevidí, co by mu mohla přinést.
A 8:7 si to silově prosadil dosazením pouze svých lidí do obsazení orgánů obce.
Takže s vaším přáním , aby většina zastupitelů pracovala ve prospěch obce a jejich občanů se obracejte na Mgr.Štencla, Mináře a Tylovou , kteří to zjevně nechápou.
———
Děkuji za reakci. I já jsem napsal svůj osobní pohled na věc.
———
Děkuji za reakci. I já jsem napsal svůj osobní pohled na věc.
———
myslím si, že zrovna tak špatně se chová i koalice, jsou nečestní a falešní, myslí jen na sebe
———
Mě osobně zaujala krátká debata, kterou jsem vedl s panem starostou ohledně areálu. Zastávám ten názor, že by prvotně měli hasiči mít vyhovují areál na cihelně a vše ostatní je až na druhém místě. Tedy, že by zastupitelé měli na základě podkladů od hasičů rozhotnout, jak bude has. areál vypadat a dát jim ho. Pan starosta ovšem prohlásil že: "Takhle to určitě nebude". Tak nevím, kde a jak máme hledat tu zmíněnou před volbami nabízenou konstruktivní spolupráci.
Konstruktivní taky určitě moc nebylo ani povolební hraní na schovávanou.
Co se lhaní týká, tak je ještě brzy soudit. Ale z minulých let moc dobře víme, že se na VZZO běžně vědomě lhalo přímo do očí.
A na tomto VZZO prostě padlo několik výroků u nichž se nabízí zamyšlení nad jejich pravdivostí.
Poslední věcí je to, že někteří z nás projevili ve větší něž malé míře zájem spolupracovat již po minulých volbách. A víme, že tento zájem byl pouze jednostranný. Čekat, že se něco změní by bylo neprozíravé, ale mile by nás to překvapilo. Z naší strany je tu opravdu více než 4 roky dlouhá a neopětovaná snaha o spolupráci.
———
Datum 24.10.2022
Vložil Miroslav Vinkler
Titulek Re: Re: Re: Re: Včera proběhlo zastupitelstvo.
OdpovědětScénka skutečně proběhla tak, jak jste ji popsal. "Tak to určitě nebude"- Štencl.
V té chvíli jsem si uvědomil malínskou parodii na to, že zastupitelstvo je nejvyšší orgán obce a má úkolovat starostu a další orgány obce.
Zde v Malíně to funguje přesně naopak - přijde starosta a řekne svým ovečkám jak mají hlasovat . A ti jako automat danou instrukci poslušně provedou. (aniž by nad čímkoli přemýšleli)
Toho jsem si všiml i v minulosti, kdy jsem jako občan navštěvoval zasedání ZO a vesnickým bůžkem byl starosta Minář. Dirigent vydal pokyn a orchestr poslušně zahrál.
U prostých lidí (zastupitelů) to lze pochopit, u lidí s vš vzděláním to naprosto nechápu. Jako by neměli svobodnou vůli a složili slib věrnosti svému vůdci.
———
Pane Vinkler, vy už jste takový a jiný nebudete! Dokud tam budete vy, tak nikdy opozice nemůže zvítězit,tak už to pochopte a odejděte!
———
Vážená paní Ivo,
pokud jste občanem obce a něco vás trápí, tak se klidně zastavte a pokud vám budu umět pomoci jako zastupitel, tak vám rád pomohu.
Pravdu máte v tom, že už jsem starý pes a toho nikdo novým kouskům nenaučí. K té opozici - my nechceme vítězit, my chceme spolupracovat s každým pro koho obec a její občané nejsou pouze prázdnou frází.
kontakt : https://www.perspektivapronovymalin.cz/kontakt/
———
Právě dorazila informace - svatoušci a Štencl sdělili, že s Perspektivou se ve vedení obce ani radě nepočítá. :-)
Přesně jak slibovali - konstruktivní spolupráce se všemi zastupiteli - podepsán Štencl,Minář a Ostravský !
———
Pane Vinklere,čekal jste něco jiného? Budu li slušný - křivák křivákem zústane....
———
Osobně jsem byl od vyhlášení výsledků voleb přesvědčen, že to tak skončí a dokonce si na to vsadil.
Pár roků jsem měl tu čest poznat partu Minář-Tylová-Štencl a seznal, že jejich chápání principů samosprávně demokracie je na hony vzdáleno zásadám dělby moci v moderní obci ,jako účasti všech stran, jejichž zástupci tvoří zastupitelstvo obce .
———
Jde jen o prachy, prachy, hodně hodně prachů.
———
máte pravdu. zeptejte se který ze zastupitelů chtěl zvýšit odměny a chtěl o tom hlasovat. bude to v zápise ze ZO. jde o prachy
———
Malínská mafie opět v plné parádě. Mají co skrývat, když se tak urputně drží svých postů.
———
přesně tak
———
Obrovskou investici za nákup skladu dřeva schválili
členové bývalé koalice a smlouva o prodeji je již schválena ? Nechali si vůbec odborně posoudit hodnotu skladu ? Za nákup pozemků u cihelny a skladu zadluží obec na kolik let ?
———
https://sumpersky.rej.cz/clanky/zpravy/1969-v-novem-maline-panuje-nervozita-vitez-voleb-zatim-nevi-zda-neskonci-v-opozici
———
Pojďme si shrnout, jak probíhá povolební vyjednávání v naší obci:
- Pan Ing. Boucký gratuloval Ing. Petrovi Kubovi k dosaženému výsledku ve volbách, stejně jako ostatní občané, dokonce i občané z jiných obcí a veřejní činitelé z jiných obcí s logickým očekáváním, že v Novém Malíně dojde na základě přání voličů k výrazným změnám ve vedení obce
- ostatní lídři kandidujících stran a uskupení v Novém Malíně mlčí
- Ing. Kuba vyzval telefonicky pana Mináře a pana Ostravského ke schůzce - je odkázán, že za trojkoalici jedná Mgr. Štencl
- Ing. Kuba opakovaně volá Mgr. Štenclovi, až se jim konečně podaří se spojit a domlouvají si schůzku na pondělí 3.10. odpoledne - v dopoledních hodinách ji pan Mgr. Štencl ruší z osobních důvodů a přesouvá na středu 5.10. na odpoledne
- ve středu se schůzka koná. Ing. Kuba předává Mgr. Štenclovi návrh na spolupráci, rozdělení kompetencí, obsazení pozice místostarosty a na další členy rady Perspektivou a návrh na obsazení výborů - to vše na základě výsledků voleb, paritního zastoupení a s vědomím, že avizovaná trojkoalice má převahu jednoho hlasu. Trojkoalice ve svém prohlášení deklarovala podporu Mgr. Štencla na post starosty obce, nic víc, a uvedla konstruktivní spolupráci se všemi zvolenými zastupiteli. Tudíž podle paritního zastoupení očekáváme, že s námi budou počítat ve vedení obce a umožní realizovat i vizi, kterou jsme
našim občanům předložili, protože všem nám jde přece o to stejné, o blaho obce a jejich občanů
- pan Mgr. Štencl diskutuje, závěr je takový, že to musí probrat se svými spolupracovníky a koaličními partnery a navrhuje další jednání na pondělí 10.10., to chápeme
- jsme v očekávání a v pondělí nervózně koukáme do mobilů, jaká zpráva od Petra přistane - ještě pořád věříme ve spolupráci
- a dozvídáme se, že schůzka byla opět přeložena, na středu 12.10.
- konečně spolu pánové hovoří. Petr opět odchází s tím, že se nedozvídá nic konkrétního, protože to Mgr. Štencl ještě potřebuje probrat s kolegou ze svojí kandidátky a s panem Ostravským, toho času nemocného. Jako vážně? Další schůzka se má konat v úterý 18.10. v 16 hod.
I my se potřebujeme poradit i s našim koaličním partnerem Ing. Bouckým, ustavující zasedání zastupitelstva je svoláno na čtvrtek 20.10. To nemáme opravdu mnoho prostoru k jednání, natož k případné dohodě.
Tak my vám nevíme, ale KONSTRUKTIVNÍ SPOLUPRÁCI SE VŠEMI ZVOLENÝMI ZASTUPITELI a s vítězným volebním uskupením k tomu, si představujeme poměrně jinak!
———
Ten kdo sleduje komunální politiku v posledních letech , není chováním pana starosty vůbec překvapen. Úžasná chuť vládnout ,a pokud možno sám ,ho nutí provádět takové tahy , jak uvádí pisatel v předcházejícím příspěvku. Nechtěl bych být v kůži pana starosty. Mít náskok pouze jednoho mandátu je skutečně na hraně nejistoty. Stačí ,aby jeden zastupitel nepřišel, a nic se neprohlasuje. A nedej bože ,aby se vyskytl nějaký přeběhlík , to by byl ohrožen i post starosty.No nechci strašit ,v našich končinách je na přeběhlíky dostatek adeptů.
———
Pane Horký mluvíte mi opravdu z duše, sama bych to líp nenapsala. Informace pana Vinklera hovoří pro mě velmi jasně. Strom poznáš po ovoci. Tak se těším na plenární zasedání, if nějaké vůbec bude...
———
Tak plenární zasedání nebude, ta se v obcích zrušila po r.89, teď jsou zasedání zastupitelstva.
Složení rady včetně starosty se bude volit a opravdu může, ale nemusí odrážet proporciálně výsledky voleb. Tento způsob je očekávatelný v obcích,kde existují dlouhodobě normální kolegiální vztahy.
Nebo si ti, co mají většinu, zvolí své představitele do rady mezi sebou.
Je potřeba říci, že tento způsob je naprosto legitimní, ve velkých městech zcela běžný.
V Malíně bych se takovému modelu vůbec nedivil. Ne kvůli starostově údajné touze vládnout si sám, ale jako důsledek mnohaletých útoků i vůči jeho osobě, v poslední době i ze strany vítězného seskupení.
V obci totiž není žádná ekologická katastrofa v pískovně, nikdo se na ní osobně neobohatil, nechystá se spalovna nebo svoz komunálních odpadků na pozemky za nádražím, neexistuje žádná kolabující dopravní situace atd.
Všichni zvolení zastupitelé mají svá práva, dokonce i jako občané mnoho možností udělat pro obec a ostatní užitečné skutky.
A plodit zmíněné dobré ovoce dobrého stromu. K tomu není potřeba otravovat verbálně život ostatním stromům. Hezké dny.
———
V pískovně je jednoznačně uloženo něco, k čemu není doložitelná průkazná dokumentace. Že jsou tam věci, co tam být nemají, prokázaly kopané sondy. Že odtud teď podle průzkumu nic neodtéká, je snad dobrá zpráva. Ale neříká třeba nic o tom, co už mohlo protéct obcí za roky zpět. A zase jsme u dokumentace, která chybí. Opatření přikázaná ČIŽP pak jistě mají z pohledu této instituce smysl a nebudou zadarmo. Svědčí o vcelku významném ekologickém riziku na dané
Co má být nakonec na pozemcích bývalého dřevoskladu, to nikdo neví. Nebo kdo ví, tak o tom nemluví. Utratilo se přes 40 milionů, aniž by byl zveřejněn jasný záměr využití s nějakou rozumnou ekonomickou kalkulací. Podobné je to s bývalou cihelnou.
Někoho toto možná netrápí, mnoho obyvatel však ano. A o tom svědčí i vítězství Perspektivy ve volbách.
———
Bez větší polemiky nabízím známá fakta.
Na černo uložený odpad v pískovně je obohacením známého lupiče a poškození přírody. Tam byste hříbky do na smaženici sbírat nechtěl.
Starostou zmíněná pyrolýza je spalování plastů bez přístupu kyslíku. Až se začnou stavět tyhle budovy bez komínů nebudeme jim říkat spalovny.
30 minut na cestu z Šumperka do Malína ke kostelu mimo špičku je stav kdy je lepší použít jiný dopravní prostředek. To je v podstatě kolaps osobní automobilové dopravy.
Opozici nebyl za 4 roky schválen ani jeden návrh. Připravované projekty se 4 roky schovávají v šuplíku. To je buď strach nebo neschopnost komunikovat na běžné úrovni.
...začínám Vás podezřívat že nebydlíte v Malíně.
———
Dokonce i všechny návrhy ohledně využití prostoru bývalé Holby nebo plochy u autobusové zastávky u samoobsluhy byly zamítnuty. Někdo by čekal že návrhy budou nějakým způsobem vyhodnoceny a zatříděny. Případně že bude odůvodněno proč je nelze realizovat. Nic. Prostě nic. Tady se nepočítá s participací obyvatel. Tady se počítá že budou všichni držet pusu a šoupat nohama. Tohle připomíná režim který se nám teď celorepublikově vrací. V Malíně ale budeme mít tu výhodu že si nemusíme zvykat na novoty. Jsem zase o krok před ostatními. Nebo taky 35 let za nimi. To záleží na úhlu pohledu.
———
Tohle je přesně ten způsob argumentace, který mi vadí. ....obohacením známého lupiče.... Jak tomu mám rozumět?
Někdo loupil? Byl odsouzen? Kolik už vrátil z lupu?Nevím, tak se ptám.
Ukládání výkopků a sutí bez patřičných pravidel neobhajuji, jen myslím,že nic strašného se přírodě v tomto případě nestalo. Pokud tam najdu bedlu, řízek si udělám.
Ovzduší v Malíně nejvíce škodí, když nějací šetřílci hážou do kamen kdejakou věc, případně pálí vlhké listí při inverzi. Pokud se milovníci přírody zaměří tímto směrem, budu jim vděčen.
Jestliže se budou instalovat kdekoliv v ČR nové technologie, nemyslím si, že by neprošly náročným schvalovacím procesem, zákony jsou nastaveny docela přísně, v tomto jsme vyspělá země.
Kolaps osobní automobilové dopravy v Malíně? Tak to Vás naopak podezřívám, že jste z Malína nevytáhl paty a neviděl jinde na silnicích jiné věci.
Samozřejmě letos je mimořádná situace kvůli 2 velkým stavbám - železnice, obchvat Bludova, obojí postihlo i Malín, holt moderní společnost chce budovat.
Ale i tak je tady hezky, tak nějak celkově. Doufám na ten blahobyt nebudeme za pár let jen vzpomínat.
———
Když se stále kalí voda kolem informací, co se přesně do pískovny uložilo a nikdo není ochoten nic přesně doložit, vyvolává to jednoznačně různé otázky. A jedna je logicky i o tom, kdo z toho mohl mít prospěch. Kdyby hned na začátku předložila PNM a vedení obce jasné podklady (puťovky, nákladní listy, dokumenty o převzetí "odpadů" a pod.) o tom, co a odkud se naváželo, nevedly by se asi dnes tyto debaty. Jediné, co je dnes průkazné, je zjištění, že v sondách bylo, co tam být nemělo a ČIŽP považuje lokalitu pískovny za potenciální zdroj ekologických rizik. Proto také nařízená opatření.
Co se nových technologií týče, těžko o nich hovořit, když dnes nikdo neví, co vlastně na dřevoskladě má být. A i technologie, která vyhoví normám, může být v důsledku pro okolí problematická a obtěžující.
Problémy s dopravou v Malíně jsou. Liniový charakter obce kolem údolních silnic omezuje možnosti rozvoje komunikací. A opět, i stav, který se vleze do nějaké normy, může být pro určité lokality problematický.
———
velmi rozumný názor.
to co se uložilo do pískovny neobhajuji, ale možná si někdo ještě vzpomene kolik monitorů z počítačů, pneumatik, baterií, plastů a dalších odpadů se povalovalo a bylo vyvoženo do příkop a lesů. Několik kontrol a odebraných vzorků potvrdilo, že v pískovně není nic, co by bezprostředně ohrožovalo něčí životy. Že se tam vyváželo něco co nemělo potřebné ověření je pravda. Dnes nikdo nic netají, stačí si zajít na úřad a dostane všechny požadované informace a na základě těchto informací můžete projevit svůj názor. Špatné a nepravdivé zprávy se šíří jako lavina, ty dobré a pravdivé si málokdo zjistí.
———
velmi rozumný názor.
to co se uložilo do pískovny neobhajuji, ale možná si někdo ještě vzpomene kolik monitorů z počítačů, pneumatik, baterií, plastů a dalších odpadů se povalovalo a bylo vyvoženo do příkop a lesů. Několik kontrol a odebraných vzorků potvrdilo, že v pískovně není nic, co by bezprostředně ohrožovalo něčí životy. Že se tam vyváželo něco co nemělo potřebné ověření je pravda. Dnes nikdo nic netají, stačí si zajít na úřad a dostane všechny požadované informace a na základě těchto informací můžete projevit svůj názor. Špatné a nepravdivé zprávy se šíří jako lavina, ty dobré a pravdivé si málokdo zjistí.
———
ad pískovna - obec má za 15 mil. pískovnu sanovat
Někdo obec těžce poškodil.
ad dopravní situace - ten souběh stavebních prací a semaforů musel vymyslet skutečně magor, jinak se to nazvat nedá. Doslova katastrofa!
ad spalovna - ve smyslu právních předpisů je i pyrolýza plastových odpadů řazena do kategorie spaloven. A o pyrolýze jasně starosta mluvil v souvislosti s jeho echt podnikatelským nápadem na využití dřevoskladu.
———
Hezký příspěvek bez napadaní a obviňování
———
V r. 2010 se voleb zúčastnilo téměř 59% voličů a vítězem byli lidovci s 31% a 5 mandáty , následovaní sdružením Za zdravou obec 3 mandáty ,Nestraníky 2 mandáty a ODS 2 mandáty.....
O čtyři roky později (2014) zcela dominovali lidovci (6) , následovaní Nestraníky (4) a Za zdravou obec (3) , při volební účasti 51%.
V r. 2018 lidovce vystřídali Nestraníci (5), lidovci (4) , Za zdravou obec (3) a HN.ZA HARM.ROZVOJ OBCÍ A MĚST 2, při volební účasti 56%.
Letos -2022 se černým koněm soutěže stala Perspektiva (6), následovaná Nestraníky (5) , lidovci propadli na (2) , na chvostu ODS a hasiči (1 + 1), při účasti 48,6 %.
Z čísel se dá vyvodit, že Perspektiva stáhla hlasy, které v minulosti reprezentovaly nespokojené občany a navíc k nim přidala část lidovecké základny plus mladší voliče.
Čím vysvětlit lidovecké fiasko, když v čele bylo duo bývalý starosta Minář a známý lékař ?
Lidovci prostě přestali táhnout, část jejich voličů zůstala doma a zbytek přešel k Perspektivě.
A co bude dál ? Jsou pouze dvě možnosti .
Buď se nejsilnější strany dohodnou na rozdělení veřejné moci poměrně podle důvěry voličů a najdou průniky svých volebních programů . Prostě manželství z rozumu.
Anebo zůstane zachovaná klanová vláda v obci, opírající se o nejtěsnější rozdíl jednoho hlasu
(lidovci-Nestraníci-hasiči vs. Perspektiva ,ODS ), podle hesla Vítěz bere vše a názor ostatních ho nezajímá.
Tak se nechme překvapit , ustavující zastupitelstvo musí být svoláno nejpozději do 30 dnů od voleb.
———
Přidat nový příspěvek