Chybí mu opravdu zdravý rozum, ale vyhrává cenu: ROPÁK ROKU 2015

19.12.2015 23:26

     Tak jsem ztratil poslední zbytek iluze o p. Dr. Schlemmerovi. Na posledním zastupitelstvu obce (ZO) Nový Malín se probíraly velice důležité věci a nějak mi unikl takřka zemanovský bonmot pana doktora na téma životní prostředí, stavební odpady, jejich recyklace a následné využití. Zajímavě též podal své vysvětlení k zákonu o odpadech a dodržování zákonů komplexně. Má to opravdu báječně vymyšlené. Jen doufám, že své podklady nečerpá z našeho centra ekologického hnutí Mladoňov. To by potom musela vracet diplom i paní Andrísková, která již měla p. Schlemmera dávno poučit. A budiž jí ke cti, že se o to již jedenkrát na radě obce (RO) pokusila. Ale náš Ropák roku zřejmě čerpá informace z jiných zdrojů, o které se dělí jen v RO naší obce.
    Citace ze zápisu 6. ZO, projev Dr. Schlemmera: „Jako příklad uvedu cestu za školou. Z původně úžasného plánu na vycházkovou cestu mezi Malínem a přehradou na Krásném se stal prostor pro osočování a obviňování. Trochu mi to připomíná slavný Chevallierův román „Zvonokosy“. Jsem přesvědčen, že opozici ani tak nejde o životní prostředí a zdravou obec, ale ukázat, jaké „zločiny“ se tu páchají, a jak oni, strážci pořádku, se tomu snaží za každou cenu zabránit a ví, jak na to. Jak píše opozice, trestní oznámení je to nejlepší řešení. Selský rozum nebere, jaký je rozdíl mezi celou cihlou v zemi a tou certifikovaně nadrcenou. Ta druhá varianta klade větší nároky na životní prostředí už jenom tím, že se musí cihla převážet z místa na místo mnohem dále a drtit pomocí dieselových agregátů. Nakonec ale zvítězí třetí nejdražší varianta, cihly se povezou na skládku a místo nich přijde kámen z lomu. To zatíží ve svém důsledku životní prostředí nejvíc.“
    Opravdu nerozumím tomu, proč se pan doktor takto vyjadřuje. Váhám zda je to na obranu činnosti p. Mináře a jeho PNM, nebo tomu opravdu sám věří. Tak jak tak si u nás titul Ropák roku 2015 plně zasluhuje. Ono dnes už i malé dítě ví, že životní prostředí máme jen jedno... A chránit ho je naší povinností. Zákony o životním prostředí mají svůj smysl, a jsou k něčemu dobré. To, že jim pan doktor nerozumí je jeho ostuda.
    Chtěl bych vidět pana doktora, jak si nechá na svůj pozemek od PNM navozit netříděný stavební odpad s azbestem, ropnými látkami, popelem a dalším různým nepořádkem. Neudělal by to, a jistě ví proč. Ono je totiž jednoduché rozhodovat od stolu na RO na základě mylných informací od p. Mináře, než se dále pídit po tom, jak to ve skutečnosti má fungovat, co říkají zákony... Přitom dle mých informací na RO p. Minář jasně deklaroval p. Schlemmerovi k čemu že je cesta za školou. On to zas tak báječný nápad nebude. Cesta od školy, ale kam? Končí uprostřed pole u bažiny. Dotaci na ní obec nikdy nedostane, ale ejhle... bude se budovat pouze za peníze obce. Celkem asi 3 – 4.000.000,- Kč. Již v roce 2016 se má utratit první milion. A já se jako zastupitel ptám: „Komu vlastně cesta prospěje? Kdo na ni vydělá? Komu pomůže?“
    Odpovím si sám. Traktory po ní již jezdily a jezdit budou, psi se tam venčí, maminky s kočárky projely a projedou zase. Sportovci tam běhají, kdy se jim zlíbí. Tak v čem je to nádherný plán? Co je tak báječné? No přece to, že do ní může PNM vesele ukládat stavební odpad se svých akcí a zároveň umožnit kamarádským firmám za úplatu totéž. Je to byznys jako každý jiný. Místo toho abys to vozil na recyklaci, nebo platil na skládce, dovez to do Malína, tam ti od problému pomůžeme. Jsme tu vlastně všichni za ROPÁKY. Nějaká ČIŽP nás Ropáky nemůže rozházet. Tak dlouho si budeme hrát se zákony o životním prostředí, až na to jednou opravdu doplatíme. A dle toho, jak se situace vyvíjí s terénní úpravou na Pískovně, nebude daleko doba, kdy nám někdo předloží závěrečný učet. Jsem zvědavý, zda p. Schlemmer pomůže následné škody a pokuty p. Minářovi zaplatit ze svého. Ale ono se to line jako smrad z laguny odpadů již dnes. Za vše může a bude moci nést odpovědnost opozice v čele s Langerem. Však to byli oni, co na problém ukázali, pojmenovali ho a snažili se ho řešit. A ještě si dovolili udělit titul ROPÁK ROKU 2015 p. SCHLEMMEROVI.

Martin Langer

Zpět