Diskusní téma: Postřehy z Nového Malína, Plechů a Mladoňova

Datum 16.06.2017

Vložil Miroslav Vinkler

Titulek Jednání s CHKO Jeseníky

Odpovědět

Jak jsem slíbil, tak i činím a touto cestou předkládám veřejnosti informace o jednání Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky na OÚ Nový Malín z dnešního dne.

Za obec byl přítomen starosta a stavební referent Ing.Pánek, spolek Zdravý Malín jsem zastupoval sám, ze zastupitelů si udělal čas pouze p.Langer a p.Schubert, občany dotčené stavbou šaten a tribuny zastupoval jeden občan,jméno mi vypadlo.

Úvodem uvedla CHKOJ krátkou prezentaci o svém postavení v podstatě jako úřadu zabývajícího se ochranou přírody a krajiny.
Pak nastala trapná chvíle,kdy jsme byli seznámeni s tím, že nezjištěná osoba vydávající se za místní občanku paní V. napsala na dvě ministerstva a státní zastupitelství pomlouvačné sdělení o CHKOJ týkající se jejího postoje k záměru výstavby šaten a tribuny.
Výsledkem bylo, že pracovníci dávali dva týdny dohromady hlášení ministrovi ŽP o tom co se vlastně stalo.
V současnosti obec stáhla žádost o vydání územního rozhodnutí k šatnám zpět a projektant upravuje projekt tak, aby méně narušoval krajinný ráz.
Změna se dělá nikoli na základě falešné stížnosti, ale na základě dohody mezi občany, spolkem a obcí .

Pak jsme se dostali k tomu podstatnému. Na stole se objevily výkresy horní části obce, kde Malínská provozní provedla zasíťování osmi parcel umístěných v chráněném území ve vlastnictví jisté paní A. (byly veřejně nabízeny k prodeji za 1000-1500Kč/m2) a zástupce vlastníka utvrzoval případné zájemce o koupi , že vše je dohodnuto a v ÚP zahrnuty budou.
Správa CHKOJ se zatím negativně vymezila k zahrnutí uvedené plochy s 8 parcelami do zástavbového území Změny č.1 ÚP ,avšak dala jasně najevo,že tlaky jsou natolik silné, že by bylo vhodné se domluvit na rozumném kompromisu.

Pominu-li nyní několik slovních potyček ,kdo je horší mezi starostou a Ing.Pánkem na straně jedné a p.Langerem a mnou na straně druhé,jedná se asi o toto :

Ve hře jsou asi 2mil. Kč za zasíťování uvedených parcel a dalších cca 11 mil. Kč jako tržní cena parcel na území CHKOJ.
Do dnešního dne jednatel PNM a starosta tvrdil, že se jedná o soukromou iniciativu investora, nikdo nic nevěděl,nikdo za nic nemohl.
Na jednání však uvedl, že bývalá vedoucí CHKOJ (pozn. Michaela Pruknerová odvolaná za odborné selhání-povolování staveb investorům v CHKO Jeseníky v r. 2015 na nátlak veřejnosti a odborníků) přislíbila, že CHKO bude v Novém Malíně "vstřícná" a další svoje vývody o tom jak zastavování obce prospívá všem občanům. (volně přeloženo)
A co ostatní ? Pan Langer se klonil k názoru,že kompromisem by mohly být 1-3 parcely (ať se alespoň vrátí peníze za přípojky), pan Schubert se postavil jednoznačně proti.
Názor spolku Zdravý Malín byl prezentován takto: - celý průběh pořizování změny územního plánu je názornou ukázkou toho,jak se to dělat nemá. Názory občanů a spolků nejsou vůbec brány v potaz, starosta si s pohodlnou většinou zastupitelstva prohlasuje co chce a blaho obce spatřuje pouze v dalším zabírání území pro další a další stavby , bez ohledu na ochranu přírody a krajiny.
Jestli to CHKO myslí s ochranou přírody vážně, neměla by podléhat tlaku,kdy soukromý investor vloží značné prostředky do nepovoleného územního záměru a následně se domáhá toho, aby záměr byl legalizován.

Jednání asi po dvou hodinách skončilo, pánové z CHKO se rozloučili s opatrným přáním, aby se v Malíně strany naučily mezi sebou domlouvat a nedělaly si ze Správy CHKOJ rukojmí ,úředníci potřebují pracovat na jiných potřebných věcech .

Rád bych se závěrem obrátil na všechny čtenáře tohoto příspěvky, aby si vybrali z následujících možností

a) jsem pro to, aby se na parcelách stavělo
b) jsem proti tomu, aby se na parcelách stavělo
c) jsem pro, aby se našel vhodný kompromis

a krátce svoji odpověď zdůvodnili.

Datum 16.06.2017

Vložil Pepan

Titulek Re: Jednání s CHKO Jeseníky

Odpovědět

Jsem proti tomu, aby se na parcelách stavělo.
Zdůvodnění? Jednoduché.

Starosta Pepa, stále žije v době, kdy možné bylo vše a ovlivňování státních orgánů bylo normálem. Pokud byl starosta Pepa přístupný kompromisu, pak jedině tomu cikánskému.

Pro ty, kteří neví co cikánský kompromis, tak jim ho popíši.

Jde Dežo a pod pazuchou táhne housle. Potká Laca.

Laco : "Dežo kde ideš.

Dežo : Idem hrát na pohreb.

Laco : Vieš čo? Požičaj mi ty husle, idem na
sobáš, tam zahrejem a zarobím viac jak ty na pohrebe a rozdělíme sa.

Dežo : Nemožem, slúbil som.

Laco : Niesomár a požičaj zarobíme viacej oba.

Dežo : Dobre ,urobíme kompromis.

Laco : (natěšeně) Fajn a aký?

Dežo : Choď do pi..

Datum 16.06.2017

Vložil Langer

Odpovědět

Můj názor je nestavět,pokud bych se měl rozhodovat kolektivně. Toto budu i dodržovat a nadále proti výstavbě bojovat. Jako podnikatel,a osoba ve věcích obchodování zavedená,však musím připustit i možnost nějaké rozumné varianty,s co nejmenším dopadem pro Malín. Vzhledem k tomu,že CHKO žádné další plochy do budoucna v dotčené části Malína nepovolí. Je třeba dodat,že její názor mohl být pro odpůrce stavební činnosti PNM a Mináře mnohem devastujícnější.Ploch,které PNM hodlala v oblasti zasítovat bylo opravdu hodně.

Datum 16.06.2017

Vložil Pepan

Titulek Re: Re: Jednání s CHKO Jeseníky

Odpovědět

Pane Langere, vy jste regionální politik. A jako politik maté, oproti řadě jiných, určitou politickou kulturu, pocit odpovědnosti a míru spravedlivého cítění, které projevujte i vůči protivníkovi. Což Vás beze sporu ctí. Z toho plyne Vaše snaha najít rozumnou variantu či kompromis.

Já pak vycházím právě z podstaty politiky. Kde nátlak, politické kupčeni, podrazy jsou brány jako normální návod činnosti, jako by to byl návod na použití holícího strojku. Většina činností se pak odbývá ve stylu :

Nevíme co ti lidi na těch ostatních stranách vidí, vždyť ty jim nikdy nemohou dát to co mi jim slíbit.

Já bohudík nejsem politikou zatížen, tak proto vycházím ze starého přísloví :
"Kdo si co uvařil, ten ať si to také sní".
Takže. Starosto Pepo, přeji ti v tomto upřímně "DOBROU CHUŤ! Tož asi tak

Datum 17.06.2017

Vložil občan

Odpovědět

Principielně jsem proti tomu, aby se stavělo. Pokud vím, tak zastupitelstvo se zasíťováním tehdy nesouhlasilo, ale vykutálený p. Minář to obešel tím, že si zašel za majitelem pozemků, nasliboval, že všechno zařídí a práce jako vždy provedla PNM. To, že vykutálený p. Minář všechno obchází a nakonec i CHKO mu začíná ustupovat (přičemž předpokládám, že i tam má Minář svoje prstíky...), je do nebe volající. Pro všechny mají platit stejná pravidla.

Datum 17.06.2017

Vložil Milan

Odpovědět

Můj názor-nestavět.Pokud máme být právním státem,je třeba dodržovat zákony.předpisy a nařízení tak jak byly zamýšleny.

Datum 17.06.2017

Vložil Jan

Odpovědět

V NM se zákony jen porušují,ale to si starosta a jeho příznivci mohou dovolit,protože to za ty roky starostování má všude pojištěné. A uplacené.Starosta si myslí ,že to nikdo neví,ale mluví se o tom všude.A na to také jednou obec dojede.

Datum 17.06.2017

Vložil Honza

Odpovědět

Nesouhlasím s tím, aby se tam stavělo. Vytvoří se tak totiž precedens - další majitel pozemků tak začne poukazovat na to, že se to již jednou povolilo, povolilo to CHKO a bude chtít, aby se mu to povolilo taky. A místo jedné lokality tak může vzniknout dalších pět. To si nikdo z CHKO neuvědomuje? Pokud se soukromý investor rozhodl investovat prostředky do nepovoleného územ. záměru, musí nést zároveň i riziko neúspěchu! A dobře mu tak, měl se nejdříve obrátit na CHKO...

Datum 17.06.2017

Vložil ...

Odpovědět

Jenže CHKO má asi starosta také v hrsti.

Datum 18.06.2017

Vložil Dušan Hovanec

Odpovědět

Můj názor je, že rozhodně nestavět. A to z těchto důvod:
1. Malín má spoustu volných stavebních pozemků, takže další nové pozemky a lokality ke stavění nepotřebuje.
2. Nevěřím našemu důchodci, že to byla soukromá iniciativa investora paní A. Tato osoba byla našim důchodcem přesvědčena o jejím rychlém zbohatnutí. Toto práci na zasíťování dostala důchodcova firma (nejsem si zcela jist, ale mám za to, že i za sítě ještě paní A. nezaplatila) a všichni do té doby byli spokojeni.
3. Porušil by se tím zákon a předpisy. Vytvořil by se precedens jak si dodatečně nechat schválit cokoliv. Vím, že to našemu důchodci do dneška vycházelo, ale toto je potřeba změnit a dát budoucím lidem (investorů, obci) varování, že to nemusí vyjít.
4. O jakém kompromisu ze CHKO vlastně mluví? Náš důchodce nikdy s nikým nic nekonzultuje, nikoho se na nic neptá a vždy si dělá, co on chce. Proč by tedy teď občané měli povolit něco, co nechtějí? Varianta, kterou navrhl pan Langer, povolit 2-3 domy je podle mě nesmyslná, takový kočkopes. Povolíme li 2-3 domy, za chvilku se bude žádat o zastavění proluky mezi domy. Buď nestavět nic anebo vše.

Datum 18.06.2017

Vložil ...

Odpovědět

Jen můžu souhlasit.

Datum 18.06.2017

Vložil Milan

Odpovědět

Vzhledem k tomu, že zasíťování prováděla fi Provozní NM, kde jednatelem je sám Minář, tak se těžko jednalo o soukromou aktivitu investora. Sám Minář jako starosta a jednatel Provozní již v tento moment věděl, že se jedná o pozemky nezahrnuté v územním plánu, v oblasti CHKO. On měl být první, kdo měl majitele na tuto nesrovnalost upozornit a práce vůbec neprovádět. Osobně být majitelem těchto pozemků, podal bych soudní žalobu proti Minářovi za záměrně mylně poskytnuté informace, které vedli ke zmaření takovéto investice. A vůbec bych se s ním nepáral. Jednou je starostou obce, tak ať se jako starosta obce chová a nezneužívá naivity a důvěry občanů (tedy v tomto případě právě majitele /majitelky/ pozemků)!

Datum 18.06.2017

Vložil Michal K.

Odpovědět

NESTAVĚT

a) Výstavba přípojek již byla z části PNM zaplacena a zbytek ceny bude KAŽDOPÁDNĚ zaplacen. A to i pokud k darování přípojek obci nedojde, jak nás kdysi na ZO starosta ujistil. Takže nevím z čeho by měla vzniknout ztráta pro obec.

b) V dalším zastavování volné plochy nevidím žádné kladné přidané hodnoty pro obec, spíše naopak.

c) Úředníky CHKO bych hnal svinským krokem. Jak potřebují pracovat na jiných věcech??? Na jakých??? A co takhle když už jsou placeni i z našich daní, aby udělali něco i pro obec Nový Malín a nesnažili se přehodit odpovědnost na někoho jiného!?!

d) Z principu. Starosta též nedělá v jiných věcech žádné kompromisy. Ať si spolek Zdravý Malín pevně stojí za svým a ukáže, že chce opravdu chránit přírodu, nikoliv jen házet starostovi klacky pod nohy.

Datum 19.06.2017

Vložil ...

Odpovědět

Souhlas ,nestavět.

Datum 19.06.2017

Vložil a co se stane

Odpovědět

Jestli že, se bude v NM jen stavět a stavět,tak za chvíli auta neprojedou uličkami a voda poteče malým praménkem. A potom lidé proklejí starostu a jeho posluhovače.

Datum 12.06.2017

Vložil Miroslav Vinkler

Titulek Jednání s CHKO Jeseníky

Odpovědět

UPOZORNĚNÍ

V pátek, 16.6.v 13hod se na OÚ Nový Malín uskuteční jednání zástupců CHKO Jeseníky (Servus Michal, Ing. - ředitel RP Olomouc,Mgr. Petr Šaj,vedoucí SCHKO Jeseníky a Mgr. Jakub Černoch odpovědný za stavební agendu).

Spolek Zdravý Malín,z.s. bude zastupovat Ing.Miroslav Vinkler a snad i Ing.arch.Gorazd Balejík.

Kdo bude za obec ? To nevím, ale tipl bych, že se objeví určitě starosta a místostarostka + ??

Účastni mají být i občané, kteří podali připomínky ke stavbě šaten a tribuny fotbalistů.

Jak jsem byl informován, setkání by se mělo věnovat zejména postavení Správy chráněné krajinné oblasti Jeseník v procesu účastníka procesu Změna územního plánu č.1 a také jejího stanoviska k územnímu řízení ohledně fotbalistů.

Rád bych pozval i veřejnost, ale toto právo mi nepřísluší, věřím však, že si čas najdou alespoň někteří zastupitelé, kterým není jedno,kterým směrem kráčí obec Nový Malín.

Mohu přislíbit,že v Pá odpoledne na stránkách tohoto webu Za zdravou obec najdete objektivní a úplný popis toho ,co se na setkání dělo.

Datum 09.06.2017

Vložil Miroslav Vinkler

Titulek Letem Novým Malínem , pár informací pro všechny

Odpovědět

Dnešní den nebyl skoupý na informace o dění v naší obci. Rád se o ně s vámi podělím.

V datové schránce spolku Zdravý Malín,z.s. se objevilo sdělení odboru výstavby, kterým bylo zastaveno územní řízení "Šatny fotbalového klubu Nový Malín".
Důvod je jednoduchý- obec Nový Malín 19.5. vzala svoji žádost o vydání rozhodnutí zpět.

Dalším dokumentem,který se objevil v datové schránce je rozhodnutí KÚ Olomouc, který zamítl odvolání našeho spolku ve věci zpřístupnění informací o "nepovoleném nakládání s odpady v bývalé pískovně".

Úřad se postavil na stranu obce, když napsal :

"Starosta obce je z výkonu své funkce odpovědný zastupitelstvu obce (§ 103 odst. 2 zákona o obcích)." ... a dále:
" Veřejný zájem na objektivním a nestranném správním řízení převažuje nad zájmem
občanů na informaci o tom, jak jimi zvolení zástupci spravují obec. Lze se domnívat, že občané obce mají i jiné možnosti dosáhnout získání požadované informace a to zejména prostřednictvím zvolených zastupitelů obce. "

( Ještě, že se bude brzo konat zastupitelstvo, obrátíme se tedy na zastupitele,kterým se starosta má odpovídat , aby se jim v této věci vyzpovídal. :-) , nepochodíme-li zde, zvážíme podání k soudu, aby rozhodl )

Poslední věc není z Malína, ale týká se nás bezesporu také,rozhovor s ministrem životního prostředí .

" Česko vysychá daleko rychleji, než si někdo dovedl představit. Dřív se řešily povodně, ne sucho. Absolutní prioritou je udržet vodu v krajině, nenechat ji tak rychle odtéct, což se bohužel v minulých desítkách let dělo...
Česká republika dramaticky vysychá. Je nutné udržet vodu, nenechat ji odtéct, bránit erozi.
Jestli bude horké léto, stav se bude blížit roku 1993, kdy byly tisíce obcí závislé na cisternách, a to už je kalamita. Zemědělská půda má špatnou schopnost držet vodu, půda je z 50 procent brutálně postižená erozí. "

Zde bych podotkl : Je obrovskou škodou, že nám starosta zůstal mentálně ukotvený v době "uhlí a páry", a to společně s většinou svých věrných samostatně nemyslících osob v ZO.

Nový Malín měl již urychleně zpracovat komplexní návrh na zmírnění dopadů klimatických změn, přesněji vysychání naší krajiny a tato opatření bez odkladů prioritně realizovat.

Co však dělá naše nádražní parta ? Staví a staví další zbytečné bytové stavby, shání zakázky pro PNM bez ohledu na jejich užitečnost, tají před občany nepohodlné skutečnosti, likviduje nepohodlné kritiky , plánuje pouze další zástavbu obce, názory veřejnosti ji nezajímají,zneužívá rozpočet obce pro úzké skupinové zájmy apod.

Světlem naděje v tomto slzavém údolí je skutečnost, že příští rok budou komunální volby a že voliči-občané zavčas dostanou patřičné informace o malínské realitě, aby zvážili komu svěří svá práva na další čtyři roky.

Datum 10.06.2017

Vložil Pepan

Titulek Re: Letem Novým Malínem , pár informací pro všechny

Odpovědět

Takže kopálisti mají smůlu, šatny nebudou. No jo, vlastně díky jejich nejvyššímu fotbalovému šéfovi, přišli o peníze. Takže na šatny by bylo málo peněz a MP přece za lacino dělat nebude.

Musím pak uznat. Krajský úřade, voni jsou hlava. Ve své opilecké nadutosti jsem si myslel, že spolek žádal informaci po Obci, ale, že krajský úřad z toho udělá žádost o informaci od starosty Pepy, to je trefa do blbosti. Nu což, člověk míní, ouřada rozhoduje.

Nic méně. Z toho, že i krajský úřad konstatuje, že starosta je za své činy odpovědný ZO, mi vychází, že i tento úřad vlastně došel k závěru, že průser se skládkou má na triku starosta Pepa. Tož asi tak.

Datum 16.06.2017

Vložil občan

Titulek Re: Letem Novým Malínem , pár informací pro všechny

Odpovědět

Promiňte, chápu to dobře tak, že na nepovoleném nakládání s odpady v bývalé pískovně bylo vydané nějaké rozhodnutí, proti kterému se obec N. Malín a Provozní odvolala. Kdo nyní odvolání řeší? A kdy toto odvolání bylo postoupeno příslušnému nadřízenému orgánu? Předpokládám, že Ministerstvu životního prostředí.. Jak dlouho pak trvá přezkoumání tohoto napadeného rozhodnutí? Kdy se jako občané dozvíme nějaký výsledek, když je na to informační embargo?

Datum 16.06.2017

Vložil Langer

Titulek Re: Re: Letem Novým Malínem , pár informací pro všechny

Odpovědět

S tempem kterým vyšetřování postupuje to bude trvat ještě hodně dlouho. Na webu CIZP jsem našel několik podobných vyšetřování obcí. Závěr nikdy nepřišel s pravomocným rozsudkem dříve jak za 4 roky.
Výslednou pokutu a nápravná opatření zná pravděpodobně jen Tylová a Minář. Možná i Schlemmer,který její zveřejnění označil za šíření poplašné zprávy.

Datum 04.06.2017

Vložil Redakce

Titulek Vyhodnocení odpovědí na dotazník o domu č.p.123

Odpovědět

Do rubriky "Formuláře", podrubriky "Test dům č.p.123", byl vložen článek Vyhodnocení dotazníku
„Pokud by obec vlastnila dům u kostela, č.p. 123, co by v něm mělo být?".
Alespoň touto cestou

DĚKUJEME VŠEM RESPONDENTŮM,

všem, kdož si dali práci a udělali čas na odpovědi.
Budete-li mít jakýkoliv komentář či nápad, napište jej do diskuze nebo pošlete mailem na kontaktní adresu redakce nebo využijte rubriku "Napište nám".

VAŠE NÁZORY NÁS ZAJÍMAJÍ

Vězte, že o tyto stránky se zajímá i vedení obce a když už si nezjišťují Vaše názory sami, tak se o nich dovědí alespoň odtud.

Datum 31.05.2017

Vložil Lada

Titulek Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

https://sumpersky.rej.cz/clanky/obec-novy-malin-prodava-byty/

Datum 31.05.2017

Vložil ach jo

Titulek Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Ach jo, zase se postavilo něco, co není normálně prodejné a musí se nabízet přes realitní kancelář. Smutné, prý podpora bydlení pro mladé, sociální bydlení a další kydy... Ze svých peněz by to nestavěli, z peněz nás všech proč ne!

Datum 31.05.2017

Vložil Langer

Titulek Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Nutno dodat,že byty nejsou prodejné ani po obrovské dotaci,kterou ZO odsouhlasilo ku prospěch PNM. Kdyby se měly byty prodávat za kolik je dokázala PNM postavit,tak by byly neprodejné. No stavíme levně,pro lidi,kvalitně...bla bla bla. Jak dlouho jim to budou Malínáci trpět?

Datum 02.06.2017

Vložil Honza

Titulek Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Pane Langere no obec přece postavila levně i pro vás v bytovém domě u Poldru.CHarakter tedy nemáte,dotace jsou ale doma.Já jsem MALÍNÁK vy budete dlouho jen...

Datum 03.06.2017

Vložil ..

Titulek Re: Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

P.místostarostko,vy přece z obce máte nejvíce,dva platy a na obci zaměstnanou celou rodinu.

Datum 03.06.2017

Vložil slušný MALÍNÁK

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Pane Langere za svou práci je odměněn každý,vynechte p.místostarostku a vyložte karty na stů .

Datum 03.06.2017

Vložil ...

Odpovědět

P.Honzo,a co je místostarostka,která v NM nebydlí a když se to tak vezme,tak ani starosta není rodilý Maliňák.

Datum 03.06.2017

Vložil jan

Odpovědět

Vždyť ty byty jsou volné,tak proč si je nemůže koupit.Na Reji je nabídka na volné byty v NM.

Datum 03.06.2017

Vložil slušný MALÍNÁK

Odpovědět

Nejde o volné byty,jde o princip p.Langer káže vodu a pije víno.

Datum 03.06.2017

Vložil Langer

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Nevím koho oslovit,zda paní Tylovou,či jinou zaměstnankyni PNM.?
Půl roku čekám,kdy se do mě někdo opře,a vida,je to tady.Pokusím se vám to tedy vysvětlit.
Pokud by jste si přečetla poslední zápisy ZO opravdu podrobně,zjistíte,že jsem v jakémkoli bodu jednání,který se týkal předmětných bytů,nehlasoval.Nehlasoval jsem z důvodu...Dcera s manželem mají zájem si byt koupit.To ale nemění nic na tom,co si já jako Langer o předmětné výstavbě myslím.
Pokud chce pan starosta dále stavět byty s celkovým prodělkem,tak jak tomu bylo v posledních dvou případech...1 500 000, 2 500 000 Kč mínus,je to jeho zodpovědnost. To,že mu to umožnují právě zastupitelé navázaní na PNM je věc další.

Datum 04.06.2017

Vložil Pepan

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Slušný MALÍNÁKU, vulgo Honzo, jde o volné byty. Ty byty, dle starosty Pepy a jeho věrné souputnice, měly být něco jako levné pro mladé manžele, však i po dotaci od obce jsou tak drahé, že na ně ti mladí nemají. Proto jsou volné. Volně přeloženo. Byty pro NM nejsou potřebné, ale potřebné pro jinou firmu starosty Pepy, než je Obec NM.
Takže milý "slušný" MALíNÁKU, alias Honzo, v tomto případě doporučuji - nadechnout, vydechnout a zalehnout. Tož asi tak.

Datum 05.06.2017

Vložil Pavel Boucký

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obec Nový Malín prodává byty

Odpovědět

Ono už z logiky projektu, pokud inzerát udává výměry nabízených bytů správně, je divné, že levné dotované byty pro mladé mají mít výměru 95 m2. To už je super byt. Na ekonomicky efektivních developerských projektech třeba v Praze, na kterých naše firma participuje formou subdodávky,běžný třípokojový byt má kolem 65 m2. To značí, že v malíně se někdo rozmáchl, když místo dvou ekonomicky zajímavých dvoupokojáků postavil vždy jeden byt "poněkud" větší, o to hůře prodejný.

Datum 04.06.2017

Vložil Pepan

Odpovědět

Tedy Honzo, no, no, no.
Tak za prve končíte stylem "já jsem horník, kdo je víc". Odpověď bývala "dva horníci". Takže hrdé "já jsem MALíNÁK" (tak je napsáno v originále - abych nebyl za blba), vyzní podobně jako s tím horníkem.
Z druhé. Obec nic levně nepostavila, ale sakra draho. Abych usekl, zbytečnou polemiku. Nechť Honza uvede jednoho jediného investora (kromě obce NM - přesněji starosty Pepy), který si vybere nejdražší stavební firmu s tím, že to co bude postaveno je tak drahé, že to neprodá a dopředu tak počítá s tím, že to bude sanovat vlastními penězi. Pak to ale není investor, ale blbec. Tož asi tak.

Datum 04.06.2017

Vložil pro Pepana

Odpovědět

Čtení na těchto stránkách je smutné co se děje v NM.Ale, Vám fandím, píšete dobře a aspoň chvíli člověk se může zasmát.Jinak je to všechno smutné.

Datum 01.06.2017

Vložil Honza

Odpovědět

Stavět se bude.Ale aby pro všechny lidi něco udělal ,tak to ne. V 8 ráno a kolem 15 h. na přechodu u cukrárny se nedá přejít.Auto za autem z obou stran. Až se něco stane,pak už bude pozdě.

Datum 03.06.2017

Vložil Michsl K.

Odpovědět

Jen aby k tomuto napsala obec, kolik Kč to bud stát každého občana z Nového malína

Datum 29.05.2017

Vložil Miroslav Vinkler

Titulek Jednou z největších výzev je sucho

Odpovědět

Již několikrát jsem na těchto stránkách uvedl problematiku sucha a rozvoje obce Nový Malín.
Bez jakékoli odezvy-tedy ze strany lidí rozhodujících o současném směřování obce.

V těchto dnech je v rádiu,TV i novinách plno rozruchu kolem programu "Dešťovka." Ani to nezkoušejte-nepatříme k postiženým obcím (prozatím)-vaši žádost nepřijmou.

Opět však zaznělo, nyní již z úst dvou ministrů,zemědělství a životního prostředí toto :

,,Přesto patříme mezi tu šťastnou část populace na světě, kde lidé otočí kohoutkem a teče z něj pitná voda - ve zdánlivě neomezeném množství a většinou ve výborné kvalitě," řekl Marián Jurečka.

Jak ale upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec, jednou z největších ekologických výzev budoucnosti i úkolem politiků bude vypořádat se stále aktuálnější problematikou sucha.
Sucho bylo a je důležitou součástí klimatu ve střední Evropě, poslední desetiletí se ale nesou ve znamení vyššího rizika výskytu. Problém má často, statisticky v devíti z 16 let, jižní Morava a severozápadní Čechy, nejméně jednou za deset let je ale suchem zasaženo téměř celé území ČR. ,,Z našich analýz je jasně patrné, že to, co doposud bylo 20leté sucho, bude v příštích dekádách suchem běžným, vyskytujícím se jednou za 5 let.
Musíme počítat s tím, že období sucha nejspíše budou trvat déle a také povodně mohou být extrémnější.
Naše infrastruktura i naše rezervy, jsou stavěny na klima minulého století.
To není jen o přehradách a vyšších ochranných hrázích, ale také o zodpovědnějším plánování v krajině."

Co dodat ? Co se ještě bude muset stát, aby Nový Malín nebyl hračkou v rukách jediného muže ?
Místo aktivního řešení základního problému obce ,který "klepe na dveře" , vedení obce prosazuje dál řadu věcí nejen zbytečných, ale z tohoto pohledu přímo škodlivých.

Datum 26.05.2017

Vložil Pavel Boucký

Titulek Stále žádná změna

Odpovědět

Po delší době přidávám pár řádků do této diskuze. Nevím ale, zda je zde o čem moc psát. Nebo spíše, psát je pořád o čem, dějí se stále věci zajímavé a podivné, ale na druhou stranu je dění v naší obci sledem pořád se opakujících podobných skutečností a jakékoliv psaní o nich je poněkud na jedno brdo. Pořád je to o obecní firmě, která místo aby byla obcí řízena, tak obec řídí. Pořád je to o nesmyslných a pro obec nevýhodných projektech pana starosty a jednatele PNM v jedné osobě, prováděných na úkor toho, co by nejspíš bylo pro obec a občany užitečnější. K tomu mu dopomáhá skupina věrných, jejichž jména už jsou obecně známá, tak proč je tady vypisovat. V době konjunktury obec uvažuje o budování sociálních bytů, které nejspíš za svou věrnost dostanou přidělené nejspolehlivější zaměstnanci PNM, jak je v obci zvykem. Dotujeme tzv. bydlení pro mladé v době, kdy z hlediska rozsáhlého stavebního rozvoje v obci asi není důvod tímto způsobem podporovat nárůst počtu obyvatel, navíc způsobem zvláště nespravedlivým vůči těm, kdo nejsou neschopní a líní a o své bytové potřeby se starají sami a za plnou cenu. Nerad se navážím do náboženských hodnot, které jsou mnohým svaté, což plně respektuji. Ale mám pocit, jako by si starosta svou pseudosociální politikou chtěl jako věřící člověk předplatit už s ohledem na svůj věk své místo v nebi. Nebyl by v dějinách první ani poslední. A kdyby to dělal za své peníze, asi by to nikomu ani nevadilo. Ale starostovo budování osobní glorioly za peníze nás všech, tedy moje stejně jako Vaše, to už je poněkud jiná káva. A je jen na občanech, jak se k tomu postaví a jak dají starostovi vědět, že třeba s něčím v jeho konání nesouhlasí.

Datum 26.05.2017

Vložil Honza

Titulek Re: Stále žádná změna

Odpovědět

Je pravdou,že Tylová slibuje byty prodavačkám a jiným lidem.To jsem slyšel na vlastní uši.

Datum 28.05.2017

Vložil občan

Titulek Re: Re: Stále žádná změna

Odpovědět

A právě tím si dopředu lidi zavazuje. Tylová = Minář - stejná manipulace, stejné postupy. Jen to svědomí jim jaksi chybí....

Datum 21.05.2017

Vložil Redakce

Titulek Průzkum veřejného mínění o domu č.p. 123

Odpovědět

Vážení čtenáři,

do rubriky "Formuláře",
podrubriky "Test dům č.p.123"
(adresa "https://zazdravouobec.webnode.cz/formulare/dum123/")

jsme vložili malý průzkum veřejného mínění na téma domu u kostela č.p.123.
Jedná se o anonymní anketu s jednou otázkou a anonymní dotazník. Vaše identita se redakci neodesílá.
Velice by nás zajímal váš názor. Pokud najdete chvíli, vyplňte jej prosím.

Děkujeme
Redakce

Datum 27.05.2017

Vložil Vetelská

Titulek Re: Průzkum veřejného mínění o domu č.p. 123

Odpovědět

tak ať koupí starosta dům pro ss vedle svého domu a bude koukat co soc.slabí dokážou, pracuji s nimi 15 let a přes to jsem denně udivena,dále se nabízí ruina nádrží, dum za kostelem Fenclovi - to vše je snad levnější, tak do toho zničte nám slušné bydlení a klid

Datum 27.05.2017

Vložil máte pravdu

Titulek Re: Re: Průzkum veřejného mínění o domu č.p. 123

Odpovědět

Stačí si udělat vycházku za OU kde bydlí soc.slabí a matky s dětmi. Co se tam srocuje různých lidí.Lidé kolem už začínají být nešťastní.

Datum 27.05.2017

Vložil Langer

Titulek Re: Re: Re: Průzkum veřejného mínění o domu č.p. 123

Odpovědět

Nechtěl bych se nikoho z obyvatel Malína dotknout,ale...Duo Minář ,Tylová,si proti vám občanům zkusí jen to,co jim dovolíte. Ze všech stran slyším,že se vám to nelíbí.Ale na ZO nikoho z vás slyšet není. Krákorá tam jen vlez do zadku Schlemmer,a pár křiklounů z PNM. Slušný Malínák je na ZO vzácnost. Kdyby se slušní lidé domluvili,a na ZO se dostavili v hojném počtu...Okamžitě by jste viděli tu proměnu. Již se to párkrát podařilo,a můžu vám říci,že i takoví lidé jako Faltus,Paclíková,Ostravský, najednou zpozorní,a chovají se jinak. Ale Mináře s Tylovou budou muset jednou z OU vynést občané v zubech. Jinak se jich nikdy nezbavíme.

Datum 28.05.2017

Vložil ...

Titulek Re: Re: Re: Re: Průzkum veřejného mínění o domu č.p. 123

Odpovědět

Jen souhlas.

Datum 14.05.2017

Vložil Jiří Schubert

Titulek Je nejistota Zastupitelstva doporučením pro Radu?

Odpovědět

V článku „Dům u kostela aneb Malý rozbor neodhlasovaného návrhu usnesení“ v rubrice „Postřehy a komentáře“ je ukázáno, že malínští zastupitelé nevyslovili souhlas s výrokem „Zpracovat projekt na zpracování PD na sociální bydlení a zrealizovat sociální bydlení.“ Tento souhlas nevyslovili i přesto, že pan Minář a paní Tylová celou dobu, která byla věnována diskuzi o čp. 123, právě o tomto záměru mluvili a přesvědčovali nás, že sociální bydlení bude i v případě nezískání dotace. Jakou důvěru tedy vzbuzuje Rada obce, která v duchu toho nepřijatého usnesení chce postupovat?

Datum 15.05.2017

Vložil Miroslav Vinkler

Titulek Dům u kostela

Odpovědět

Protože jsem se onoho jednání ZO jako občan zúčastnil, mé připomínky zní:

Opět jsme byli účastni klasické kabaretní scénky "Možná přijde i kouzelník".
Jak je v Malíně letitým starostenským zvykem zničehonic přiletí na stůl překvapivý návrh a ZO nuceno k okamžitému rozhodnutí.

Proti koupi této nemovitosti bych nic neměl,kdyby byla součástí promyšleného záměru, který by zněl "Jak má vypadat střed obce z pohledu architek- ta ?"

Kostel, hospoda Rychta, dům Jednoty,Obecní úřad a právě uvedený dům , společně s pietní plochou ,tvoří nejcitlivější a nejdůležitější segmenty centra Malína.
Již dávno se měla vyhlásit soutěž pro architekty, jejím cílem mělo být zadání návrhu vzhledu a uspořádání centra obce.

Teprve z vybrané studie se mělo odvíjet zadání pro obec - jak tento veřejný prostor má vypadat a co tam bude.

Tady jsme však svědky stále stejné fligny , PNM potřebuje zakázky a obec bude mít vzhled nikoli podle estetických a funkčních kritérií z pohledu odborníků, ale podle náhodně, a tedy neodpovědně, vzniklé realizace "sociálních" bytů.

To je to, co na místě nedošlo všem zúčastněným. Včetně mě,přiznávám.
A to měl bezesporu na mysli pan Schubert, když se pokoušel narychlo předložit návrh usnesení,který by tuto skutečnost obsahoval.

Prosím povšimněte si - v Malíně se nic nedělá podle stanoveného plánu nebo strategických kritérií, zastupiteli a veřejností projednaných a odsouhlasených.

Ne, všechno je to "ad hoc" , teď ,honem a rychle. Takhle se přece obec nemůže a nesmí budovat.

Dodnes nemáme Strategický plán rozvoje obce, pořízení změny územního plánu je doslova na hraně se zákonem, účast veřejnosti na spolurozhodování orgánů obce nulová,apod.

Konkrétní důsledky takového nepřijatelného přístupu můžete vidět on-line na otázce hasičů a Sokola.
Více než čtvrt století nemají vlastní důstojné zázemí.
Již dávno měly mít tyto dvě o důležité organizace solidní,moderní zázemí, který by alespoň na dalších dvacet,třicet let řešilo jejich problémy. ( i za cenu zadlužení obce).
Na rozdíl od zhovadilého budování různých obytných domu a síťování nepotřebných stavebních parcel totiž slouží a sloužit budou všem občanům !

Nesdílím optimismus pana Schuberta o rozpornosti přijatých usnesení ZO . Dokonce jsem ochoten se vsadit, že se stavět bude. Rada obce uzavře smlouvu s PNM, předmětné usnesení ZO bude interpretováno v souladu s "našimi potřebami", v nejhorším se doplní příště.
Tady to tak prostě tady chodí.

Datum 15.05.2017

Vložil pro ing Vinklera

Titulek Re: Dům u kostela

Odpovědět

Obdivuji jak rozumně píšete.Opravdu všechno hned člověku nedojde,ale ve všem máte pravdu.

Datum 15.05.2017

Vložil ..

Titulek Re: Re: Dům u kostela

Odpovědět

Obec by si měla vzít příklad z Bludova.Tam se lidem žije dobře.Pořádají různé akce,akce i dotují a všichni lidé se baví a ne jako u nás kde se jen zbytečně staví jen pro vyvolené.

Přidat nový příspěvek